woensdag, 30. oktober 2013 - 8:25 Update: 03-07-2014 0:49

Geen Sinterklaasintocht Amsterdam-Zuidoost

Foto van Sinterklaas
Foto: archief
Amsterdam

In Amsterdam-Zuidoost lijkt om niets commotie te zijn ontstaan over het wel of niet verlenen van een vergunning voor de Sinterklaasintocht.

Woensdagmiddag bleek dat er de afgelopen vier jaar al geen aanvraag is gedaan en er dus ook al 4 jaar lang geen intocht meer is geweest. 

De deelraad van Amsterdam-Zuidoost wilde dat de Sinterklaasintocht in het stadsdeel geen vergunning krijgt. De PvdA kwam met een motie om af te zien van een intocht met Zwarte Pieten en deze motie is door de deelraad aangenomen, zo schrijven verschillende media woensdag. De motie werd ondersteund door D66 en de ChristenUnie. VVD en CDA onthielden zich van stemming omdat zij  de motie ridicuul vonden, zo schrijft de Telegraaf.

GroenLinks beschouwde de motie als 'onwenselijk' en gebruikte de term 'politiestaat'. Maar de PvdA zegt dat veel zwarte bewoners in Zuidoost negatieve en pijnlijke gevoelens hebben bij het 'fenomeen Zwarte Piet'. Een intocht met Zwarte Pieten zou men kunnen zien als provocatie. De deelraad vreest dat een optocht dit jaar tot onrust leidt 'met alle gevolgen vandien voor de openbare orde en veiligheid'. Uiteindelijk werd de motie aangenomen met vijftien stemmen voor en veertien stemmen tegen.

Inmiddels heeft stadsdeelvoorzitter Herrema op Twitter laten weten dat hij de motie naast zich neerlegt. Hij zal toch een vergunning uitgeven voor een intocht met zwarte pieten als deze zou worden aangevraagd. Herrema vindt een verbod van de intocht 'niet de oplossing' om een 'oude traditie' te vernieuwen. Hij wil wel een gesprek aangaan.  Ook zegt hij dat hij geen vergunning kan weigeren enkel omdat er onrust zou kunnen ontstaan. "Democratisch principe", twittert Herrema. "Zie geen grond voor weigering."

 

Provincie: