vrijdag, 22. november 2013 - 14:53 Update: 03-07-2014 0:48

Geen vervolging agent na neerschieten asielzoeker

Foto van politie afzetting pistool | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De agent die op 4 april 2013 een asielzoeker in zijn been schoot bij het asielzoekerscentrum aan de Josef Haydlaan in Utrecht wordt vooralsnog niet vervolgd. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De officier van justitie Midden-Nederland heeft besloten dat de zaak tegen de agent wordt afgedaan met een voorwaardelijk sepot. Dit houdt in dat het OM in een later stadium nog kan overgaan tot vervolging.

Op de bewuste dag werd de politie opgeroepen omdat een asielzoeker zich agressief gedroeg. Ter plaatse gekomen bleek de man een mes in handen te hebben en bedreigde hij hen. Ondanks herhaalde oproepen om het mes te laten vallen, deed hij dit niet. 

Waarschuwingsschot
Ook reageerde hij niet op een waarschuwingsschot. Om te voorkomen dat er een situatie zou ontstaan, waarin het onvermijdelijk zou zijn uit noodweer te vuren met aanzienlijke risico's op ernstiger letsel of dodelijk letsel, heeft een van de agenten de asielzoeker daarop in zijn been geschoten.

Hoewel de officier van justitie van oordeel is dat dit optreden niet rechtmatig is, er was geen sprake van direct fysiek gevaar waardoor een noodweersituatie op dat moment niet aan de orde was, zijn er diverse omstandigheden die maken dat een voorwaardelijk sepot op zijn plaats is.

De dreigende houding van de asielzoeker, het voorhanden hebben van het mes, niet reageren op de opdracht dit te laten vallen en op het waarschuwingsschot, de opbouw van het handelen en het bewuste schieten op een niet-vitaal deel van het lichaam.

 
Provincie: