donderdag, 1. augustus 2013 - 19:01 Update: 03-07-2014 0:54

Geen winstoogmerk en geen bonussen bij nieuw opgerichte bank

Foto van eurobiljetten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Apeldoorn

Uit onvrede met de 'graaicultuur' in het huidige bankwezen hebben burgers in Apeldoorn een eigen bank opgericht: De Financiële Coöperatie.

De Finaciële Coöperatie wil 'heldere' en 'simpele' producten verkopen en daarbij staat de klant centraal.  De bank heeft geen winstoogmerk en er zullen bij deze bank geen 'torenhoge salarissen' en bonussen worden gegeven. De winst gaat niet naar de aandeelhouders, maar vloeit terug naar de toekomst van de leden. De bank wil ook in de lokale maatschappij investeren. Dit meldt de Financiële Coöperatie op haar site.

Het idee van De Finaciële Coöperatie is ontleend aan de NewB, de coöperatieve bank die sinds dit voorjaar in België in oprichting is, zo meldt de Volkskrant donderdag. In enkele maanden tijd heben meer dan 43.000 particulieren zich aangesloten, die ieder minstens 20 euro voor het lidmaatchap betaalden. Hierdoor beschikt NewB over een startkapitaal van 1,2 miljoen euro. Maar dit is nog niet genoeg om een bank te beginnen. Daar werkt NewB dus nog aan. Ook zijn ze bezig met een bankvergunning.

Vanaf 1 augustus 2013 kan men De financiële Coöperatie steunen en voor 20 euro lid worden. De leden krijgen stemrecht bij de algemene vergadering en mogen dus meebeslissen over het beleid van de bank. Aanmelden kan op de website dfc.coop. De daadwerkelijke oprichting van de bank willen de initiatiefnemers overlaten aan professionals. Hierover zegt oprichter van De Financiële Coöperatie Jan Brink tegen nu.nl: 'Dat zullen bankiers zijn. Zij zullen het vak moeten begrijpen en onze kernwaarden onderschrijven. Dat betekent dat zij geen topsalaris zullen ontvangen en nooit een bonus zullen krijgen. We zijn vanochtend al zes keer benaderd door mensen die interesse hebben, ook oud-bankiers.'

Provincie:
Tag(s):