woensdag, 11. september 2013 - 17:03 Update: 03-07-2014 0:52

Geheim André Rieu ontrafeld?

Foto van André Rieu | John Peters
Foto: John Peters
Maastricht

Vijf Maastrichtse wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) gaan het ‘fenomeen’ André Rieu onderzoeken.

‘Donderdag 19 september zullen zij tijdens een grote presentatie op het stadhuis in Maastricht de opzet van het onderzoek dat hun voor ogen staat uitgebreid toelichten’, meldt UM woensdag.

Geheim
’Zij willen achterhalen wat het geheim is van deze Maastrichtse violist en orkestleider’, meldt de universiteit. Waarom slaat zijn muziek bij zo’n breed publiek aan? Hoe lukt het hem om de grens tussen klassieke en populaire muziek te laten vervagen? En waarom wordt filmmuziek uit bijvoorbeeld Gone with the Wind een hit wanneer deze wereldberoemde Maastrichtenaar het op zijn speellijst zet? Heeft dit te maken met nostalgie, herinneringen?

Jac van de Boogard van het Sociaal Historisch Centrum Limburg, nam samen met Maaike Meijer die gespecialiseerd is in onderzoek naar de grenzen tussen hoge en lage cultuur, Peter Peters, Prof. dr. Mark Petersen en Louis van den Hengel alle vier verbonden aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen, het initiatief voor dit project. 

“Rieu was een klasgenoot van mij op het stedelijk gymnasium in de stad. We zijn elkaar uit het oog verloren, maar sinds een jaar of vijf hebben we weer contact.” Rieu heeft inmiddels toestemming gegeven voor het project en de wetenschappers hebben al enkele concerten van hem bezocht, onder andere het kroningsconcert op het Amsterdamse Museumplein. Zij hebben ook tijdens de afgelopen Vrijthofconcerten veldwerk verricht.

Het onderzoek moet uitmonden in wetenschappelijke publicaties, een conferentie, een filmdocumentaire en een boek voor de fans gebaseerd op de wetenschappelijke publicaties. Dit laatste gaat Van de Boogard schrijven en wordt uitgegeven in het Nederlands, Duits en Engels. De onderzoekers verwachten dat eind 2015 het project wordt afgerond.