zondag, 21. april 2013 - 13:12 Update: 03-07-2014 0:59

Geheimzinnige kast ontdekt vol professionele spionageapparatuur

Foto van modem | MV Blik op Nieuws
Foto: MV Blik op Nieuws
Den Haag

Zaterdag is op het Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk een kast ontdekt vol met professionele spionageapparatuur.

De kast waarin de apparatuur is aangetroffen lijkt sprekend op de wijkkasten die provider Ziggo gebruikt om om huishoudens van tv, radio en internet te voorzien. Dit meldt RTV West. De omroep heeft foto's in het bezit waar dit uit blijkt. In de ontdekte wijkkast zitten onder meer een camera en opnameapparatuur. Volgens de omroep zit aan de zijkant van de kast een gaatje zodat de camera de omgeving kan filmen.

Dick Offringa, aan wie de omroep de foto's van de kast voorlegde en die een expert is op het gebied van spionageapparatuur concludeerde dat het bij de apparatuur in ieder geval gaat om een camera en om opnameapparatuur. Ook is hij ervan overtuigd dat het apparatuur van de overheid is. De foto's werden aan meerdere deskundigen voorgelegd.

In een reactie laat Ziggo weten dat het kastje niet van hun bedrijf is.  Woordvoerder Gradus Vos van Ziggo tegen omroep West: ‘We waren dinsdag in de Schilderswijk bezig met werkzaamheden in de wijkkasten van Ziggo. Deze kast op het Oranjeplein stond niet op onze tekeningen. Een medewerker kon de kast gewoon openen met een universele kastsleutel, die wordt gebruikt voor onze eigen kasten. Het leek niet alleen op onze kast, de sleutel paste ook nog. De kast zat vol met vreemde apparatuur. We herkenden onder andere een camera en een UMTS-modem. We hebben de kast dichtgemaakt omdat we ook niet wisten wat we ermee moesten.’

Nadat de Ziggo-medewerkers de kast hadden opengemaakt is deze vrij snel weggehaald. Nog steeds is het onduidelijk van wie deze kast nu precies is. Ook de gemeente Den Haag laat weten dat de kast niet van hen is.  De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil bevestigen noch ontkennen iets met de kast en de inhoud ervan te maken te hebben.

Afgelopen donderdag meldde Omroep West dat in de Schilderwijk jongeren zouden worden geronseld om als jihadist te gaan vechten in Syrië. Mogelijk heeft de spionageapparatuur te maken met deze ronselpraktijken.
 
 

Provincie: