donderdag, 2. mei 2013 - 8:10 Update: 03-07-2014 0:58

Geldautomaat verstrekt alleen nog nieuwe vijf euro bankbiljet

Foto van nieuw vijf euro biljet | DNB
Foto: DNB
Amsterdam

Het nieuwe vijf euro biljet is donderdag in alle landen in omloop gebracht.

De coupures uit de nieuwe Europa-serie zullen geleidelijk worden ingevoerd over een periode van meerdere jaren, in oplopende volgorde en te beginnen met het 5,- euro bankbiljet. Het nieuwe biljet is ontworpen in dezelfde stijl, maar met een aangepast uiterlijk en verbeterde echtheidskenmerken. Om het publiek bekend te maken met het nieuwe biljet zal DNB deze op ludieke wijze introduceren.

Grootste bankbiljet ooit
Aan de gevel van DNB aan het Westeinde in Amsterdam zal donderdag het grootste bankbiljet ooit in Nederland hangen. Het nieuwe 5,- euro biljet is daarmee meteen duidelijk zichtbaar voor passanten en bezoekers van DNB.

Portretteren als ‘echtheidskenmerk’
De beeltenis van prinses Europa, de naamgeefster van de nieuwe serie, is opgenomen in het watermerk en hologram van de bankbiljetten. Bij de entree van DNB op het Westeinde zal donderdag een groot biljet staan waarin de beeltenis van prinses Europa in het watermerk is uitgesneden. Hierdoor is het mogelijk niet prinses Europa, maar je eigen beeltenis als echtheidskenmerk in het biljet te laten vereeuwigen. Daarnaast zal ook voormalig wereldkampioen goochelen Ger Copper aanwezig zijn om het publiek te verbazen met zijn om-wissel-truc van het 5,- euro biljet.

Veiliger en duurzamer
Samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en centrale banken uit de eurolanden is DNB verantwoordelijk voor de ontwikkeling van veilige eurobankbiljetten. In de nieuwe serie eurobankbiljetten is gebruik gemaakt van geavanceerde bankbiljettechnologie. De nieuwe echtheidskenmerken bieden betere bescherming tegen valsemunterij en maken de bankbiljetten nóg veiliger.

De nieuwe bankbiljetten zullen daarnaast ook duurzamer zijn dan die van de eerste serie. Ze zullen minder snel hoeven te worden vervangen, hetgeen een kostenbesparing is voor Nederland. Dat is belangrijk, vooral voor het biljet van 5,- euro, aangezien dit zeer aan slijtage blootstaat. De biljetten uit de eerste serie blijven nog in omloop, naast de bankbiljetten uit de nieuwe serie. Geleidelijk zullen de oude biljetten uit omloop worden genomen. Het publiek zal het nieuwe 5,- euro biljet vooral in handen krijgen als wisselgeld bij winkels en via banken. Het is niet mogelijk oude 5,- euro biljetten bij DNB om te wisselen voor nieuwe 5,- euro biljetten.
 

Categorie: