vrijdag, 29. november 2013 - 8:24 Update: 03-07-2014 0:47

Geluid MP3 en smartphone veel te hard

Foto van muziek bestand MP3-speler | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Ruim 80% van de Personal Music Players (PMP’s) zoals MP3 spelers en mobiele telefoons met een muziekafspeelfunctie voldoet niet aan de wettelijke geluidseisen.

Gehoorschade
Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Veel en langdurig gebruik kan leiden tot blijvende gehoorschade.|

Sinds 25 januari 2013 gelden er binnen de Europese Unie strengere eisen voor PMP’s. Het maximaal toegestane volume van alle afspeelapparaten is vanaf die datum vastgesteld op 85 decibel (dB) en een uitgangsspanning naar de koptelefoon op 27 millivolt (mV).

Als het volume of de uitgangsspanning boven die grens uitkomen, dan moet het apparaat voldoen aan aanvullende eisen die de gebruiker beschermt. Het geluidsniveau van veel muziekspelers en telefoons is boven de 85 dB; dan zijn aanvullende beschermingsmaatregelen dus verplicht.


Voldoet jouw PMP?
De NVWA onderzocht 31 PMP’s die met koptelefoon verkocht zijn als set. 26 apparaten voldeden niet aan een of meerdere gebruikerbeschermingseisen zoals automatische volumebegrenzing, een actieve waarschuwing bij hoog volume en een standaard volumeniveau van 85dB bij aan- en uitschakelen.

De meeste PMP’s die niet aan de eisen voldeden kwamen uit het goedkope segment. De NVWA adviseert consumenten bij aanschaf goed op de hierboven genoemde gebruikerbeschermingseisen te letten en de uitgangsspanning naar de koptelefoon te controleren in de technische specificaties.

Gevaarlijk boven de 85 dB
Langdurig aan 1 stuk door muziek luisteren boven de 85dB en een uitgangsspanning van meer dan 27mV vormt een risico voor gehoorschade. Algemeen geldt dat er geen risico is bij 80dB en een blootstellingsduur van maximaal 8 uur per dag. De duur is korter als de geluidsdruk hoger is.


De Nationale Hoorstichting concludeert uit analyse van 17.000 hoortesten dat het gehoor van jongeren tussen de 12 en 25 jaar is verslechterd (in 2010 30% en in 2012 37% van de deelnemende jongeren). Door het intensief luisteren naar PMP’s stellen jongeren zich bloot aan hoge geluiddoses die kunnen leiden tot gehoorschade.