vrijdag, 13. september 2013 - 13:18 Update: 03-07-2014 0:52

Geslaagde oefening samenwerking bij ongeval in Maastunnel

Foto van Maastunnel auto | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van Maastunnel auto | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdan

Afgelopen woensdagavond 11 september heeft Stadsbeheer als beheerder van de Maastunnel samen met de hulpdiensten een geslaagde oefening gehouden. Dit meldt de gemeente Rotterdam vrijdag.

De doelstelling van de kleine oefening was om de samenwerking tussen Stadsbeheer als beheerder van de tunnel en de hulpdiensten (Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en de Politie, eenheid Rotterdam) te testen. Er werd een ongeval tussen twee voertuigen nagebootst waarna brand uitbrak in de tunnel.

Controlekamer Maastunnel
Bij de situatie die werd gesimuleerd is communicatie en het juist uitvoeren van de vastgestelde procedures van essentieel belang. Hierop werden de medewerkers van Stadsbeheer die werkzaam zijn in de controlekamer van de Maastunnel getest. Het gaat dan om het direct afsluiten van de tunnel, de ventilatie aanzetten evenals het direct en op de juiste manier informeren de Gemeenschappelijke meldkamer van de hulpdiensten.

Dubbel check
De oefening is twee keer uitgevoerd. De eerste oefening begon woensdagavond om 22.00 uur toen een brand in de oostelijke buis werd gesimuleerd. De tweede oefening was een uur later door het simuleren van een brand na een ongeval in westelijke buis. Beide oefeningen duurden ongeveer een half uur, waarbij het verkeer plotseling voor een afgesloten Maastunnel kwam te staan. 

Hinder
De automobilisten die onverwacht voor een afgesloten tunnel stonden hebben daar enige hinder van gehad. Een onderdeel van de oefening was dan ook hierop adequaat in te spelen en de situatie in goede banen te leiden. 

Evaluatie
De oefening wordt binnenkort uitgebreid geëvalueerd met alle betrokken hulpdiensten en Stadsbeheer. Maar nu al is duidelijk dat de oefening voorspoedig is verlopen. De procedures zijn bij dit fictieve incident goed uitgevoerd en hebben goed gefunctioneerd.

In de evaluatie en bij een volgende oefening zal in ieder geval aandacht gegeven worden aan de afwikkeling van het verkeer dat door het incident niet meer door de tunnel kan. Zoals na iedere oefening worden ook de onderlinge communicatie en uitvoering van de procedures geëvalueerd, want bij dergelijke incidenten telt iedere seconde.