donderdag, 18. april 2013 - 18:09 Update: 03-07-2014 0:59

Gevangenispersoneel gaat staken

Foto van celdeur | EHF
Foto: EHF
Foto van celdeur | EHF
Foto: EHF
Den Haag

Medewerkers van gevangenissen en justitiële inrichtingen gaan op 25 april actievoeren in Den Haag.

Zij vinden dat staatssecretaris Teeven de veiligheid van het gevangenispersoneel en de samenleving op het spel zet door grof te snijden in het gevangeniswezen. 3700 banen staan daardoor op het spel. In een ultimatum dat donderdag afloopt, eisen werknemers dat Teeven zijn plannen intrekt. De staatssecretaris weigert hieraan tegemoet te komen, bleek uit overleg met de bonden vandaag.

Het kabinet bezuinigt 340 miljoen euro op het gevangeniswezen en halveert het aantal gevangenissen en justitiële inrichtingen. De komende jaren moeten zo'n dertig locaties de deuren sluiten. Meer dan een kwart van het dji-personeel verliest hierdoor zijn baan. En voor de medewerkers die overblijven, wordt het werk een stuk zwaarder en onveiliger. Onacceptabel, vindt het personeel. Zij willen gewoon hun werk goed doen.

Het gevangenispersoneel, verenigd in Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en Juvox, voelt zich verantwoordelijk om te bouwen aan een veilige samenleving. Zij willen dat staatssecretaris Teeven stopt met het afbreken van het gevangeniswezen. De afgelopen weken hebben medewerkers uit gevangenissen in het hele land spontaan actie gevoerd tegen de kabinetsplannen. Op 25 april vindt een landelijke actie plaats in Den Haag. De veiligheid in de justitiele inrichtingen blijft daarbij gewaarborgd.

Provincie:
Tag(s):