zondag, 19. mei 2013 - 17:40 Update: 03-07-2014 0:48

Gevonden lichamen Cothen zijn broertjes Julian en Ruben

Cothen

Tijdens een persconferentie waarbij de burgemeester van Zeist, Koos Jansen, de hoofdofficier van Justitie Johan Bac en Korpschef Midden-Nederland Mirjam Barendse aanwezig waren, werd bekendgemaakt dat de gevonden lichaampjes zeer hoogstwaarschijnlijk van Julian en Ruben zijn.

De officier benadrukte dat het onderzoek nog niet is afgerond, maar dat er inmiddels wel zoveel duidelijk is dat ze deze informatie naar buiten widen brengen. Technische rechercheurs zijn al urenlang bezig geweest met het onderzoek. Op de plek waar de lichamen  gevonden zijn, werd vandaag in eerste instantie niet gezocht. Maar de vader van de jongens kende deze plek wel goed en het is 10 km van de plaats waar de vader is gevonden. Op de Plaats Delict zijn ook het camouflageshirt en de spanbanden gevonden, waarnaar al gezocht werd.

In eerste instantie  had een getuige zondag rond 14.30 uur gemeld dat hij één lichaam gevonden had bij een duiker. Een duiker is een tunneltje dat twee sloten met elkaar verbindt. Er werd een onderzoek ingesteld ter plaatse door forensisch rechercheurs en het NFI . Deze ontdekten dat het niet om één lichaam ging, maar om twee lichaampjes waardoor het vermoeden rees dat het hier weleens zou kunnen gaan om de vermiste jongens.

Het onderzoek is nog in volle gang en de identificatie is nog niet helemaal afgerond. Het sporenonderzoek ter plaatse moet zoveel mogelijk helderheid brengen over de toedracht van de zaak. De omstandigheden waarin de lichamen zijn aangetroffen maakt het onderzoek complex.

Toen op dinsdag 7 mei duidelijk werd dat Jeroen Denis, de vader van de kinderen, zelfmoord had gepleegd en de kinderen bij hem moesten zijn, is direct een Team Grootschalig Onderzoek gestart. Er werd met twee mogelijkheden rekening gehouden. Ofwel de kinderen waren ergens ondergebracht (familie of bekenden van de vader) of er was de jongens iets aangedaan. Bij de zoekactie naar de kinderen zijn veel specialisten ingezet. De route en tijdlijn van de vader moesten in kaart worden gebracht en alle informatie en tips moesten worden onderzocht.

De burgemeester van Zeist vertelde dat de vondst van de lichamen het laatste sprankje hoop teniet had gedaan en dat moeder Iris en haar naaste familielden een onmetelijk groot verdriet te dragen hebben. Hij bedankte alle hulpverleners en ook het buitengewone interactieve medeleven van de burgers. Er wordt nog over nagedacht hoe op passende wijze aan de verwerking van dit onmetelijke verdriet vorm kan worden gegeven.

Provincie: