vrijdag, 22. november 2013 - 18:09 Update: 03-07-2014 0:48

Gordon haalt voorpaginas in China

Peking

Werd Gordon deze week al veroordeeld door Amerikaanse kranten over zijn gedrag tegenover een Aziatische zanger In Holland's Got Talent, nu heeft ook een Chinese krant, de Global Times, een groot artikel aan het voorval gewijd.

Na het verschijnen van het artikel op de digitale versie van de krant, kwamen binnen no-time vele honderden reacties van Chinezen die Gordon en zijn gedrag veroordeelden. Ook prominente zender BBC China wijdde vrijdag een groot verhaal aan de kwestie, net als de South China Morning Post. Op Sina Weibo, het Chinese Twitter, regent het negatieve berichten over Gordons gedrag. Dit schrijft BN De Stem vrijdag.

Jurylid Gordon nam in de tv-show Holland's Got Talent een chinese zanger in de maling. Vrijdag opende de Global Times de digitale versie met een groot verhaal over de onfatsoenlijke manier waarop Gordon de kandidaat van Holland's Got Talent heeft bejegend. De jury van Holland's Got Talent maakte voor en na het optreden van de 30-jarige Xiao Wang uit Groningen allemaal racistische grapjes. Zo vroeg Gordon aan de Chinees toen deze vertelde dat hij een aria uit de opera van Verdi ging zingen, of hij dan 'nummer 39 met rijst' ging zingen en noemde hij het optreden naderhand een 'sulplise', omdat Chinezen niet in staat zouden zijn om de 'r' uit te spreken. De Aziatische krant de Global Times veroordeelt het optreden van Gordon. Ook schrijft de krant dat Nederland de opmerkingen van de zanger niet als racisme herkende totdat Amerikaanse media erover vielen.

Het optreden van Gordon zorgde behalve in de VS, Groot-Brittannië en China ook in eigen land voor de nodige ophef. Zo twitterde komiek Howard Komproe dat hij het 'onaardig' vond. De manager van Gordon heeft aan WTF laten weten dat ze alle ophef eigenlijk niet zo goed begrijpt. 'De uitspraak van Gordon is totaal niet boos bedoeld. RTL heeft het ook niet als grievend ervaren tijdens de opnames en hebben daarom ook besloten het gewoon uit te zenden.'  Zelf heeft Gordon nog niet gereageerd. omdat hij op vakantie zou zijn.

Azië-expert van de universiteit van Leiden, Remco Breuker, stelt in BN De Stem: 'Dit is verschrikkelijk voor het imago van Nederland. Als de hele wereld zegt dat je racistisch bent, kan je het niet meer afdoen als een grapje.' Gordon en RTL  moeten volgens hem hun excuses aanbieden aan Xiao Wang . 'Denk je eens in hoeveel moed het vergt om je als ongeoefende zanger in een vreemd land in te schrijven voor een talentenjacht waar 2 miljoen mensen naar kijken. En het enige waar de jury vervolgens over gaat zitten grappen is je Aziatische uiterlijk. Dat telkens bevestigen van domme stereotyperingen is ronduit gênant.'

Categorie:
Tag(s):