maandag, 27. mei 2013 - 18:29 Update: 03-07-2014 0:57

Greenpeace wil acuut verbod op fipronil voor bijenpopulatie

foto van bij | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA brengt het insecticide fipronil in verband met schadelijke effecten voor honingbijen en andere bestuivende insecten. Greenpeace wil dat de Europese Unie nu zo snel mogelijk een algeheel verbod op het gebruik van fipronil instelt.

Eind vorige maand steunde een meerderheid van Europese landen al een tijdelijk verbod op het gebruik van drie andere bestrijdingsmiddelen uit de groep van neonicotinoïden. De Europese Commissie besloot vervolgens een deelverbod op deze drie dodelijke middelen in te stellen. Nu EFSA ook fipronil in verband brengt met bijensterfte, vraagt Greenpeace de Europese Unie uit voorzorg ook dit middel zo snel mogelijk te verbieden. Landbouwexpert Herman van Bekkem van Greenpeace noemt zo’n verbod een logisch vervolg op het aangetoonde schadelijke effect van het middel. “Europa  moet een daadkrachtig plan ontwikkelen voor de bescherming van bestuivende insecten en om te beginnen een totaalverbod op fipronil instellen. Schadelijke bestrijdingsmiddelen hopen zich het afgelopen decennium op in ons milieu, dus tijdelijke, beperkte verboden zijn ontoereikend om de bijen te redden. Al helemaal als onverminderd ander gif wordt gebruikt.”

Fipronil wordt geproduceerd door de Duitse chemiegigant BASF en is extra risicovol voor bijen als het wordt gebruikt als zaadcoating in mais. In Nederland wordt fipronil gebruikt in de teelt van kool, uien en prei. Het wordt als giftig laagje om zaden aangebracht en in de gehele plant verspreid tijdens de groei. Soms worden er grote normoverschrijdingen van het middel in het Nederlandse oppervlaktewater gevonden.


Snel mogelijk een verbod

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin staatssecretaris Sharon Dijksma is gevraagd zich bij haar collega’s in Brussel sterk te maken voor een verbod op fipronil. Herman van Bekkem van Greenpeace:  “Staatssecretaris Dijksma moet doen wat de Tweede Kamer aan haar vraagt en zo snel mogelijk een verbod op fipronil instellen.” Hij vervolgt: “Daarnaast moeten we inzetten op landbouw die zónder gif werkt en zorgt voor bloemen en schoon water. Daar hebben de bijen en andere insecten wat aan. We moeten zuinig zijn op deze cruciale diertjes die verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van ongeveer een derde van ons voedsel.” Het recente Greenpeace rapport Bees in decline laat zien wetenschappelijke onderzoek de noodzaak van een totaalverbod op zeven verschillende middelen, waaronder deze drie neonicotinoïden én fipronil onderstreept.

 

Provincie:
Tag(s):