woensdag, 23. oktober 2013 - 13:34 Update: 03-07-2014 0:50

Griepprik ziekenhuis-personeel voorkomt infecties bij patiënten

Foto van verpleegkundigen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Groningen

Wanneer verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis een griepprik hebben gekregen, lopen minder patiënten in het ziekenhuis griep en/of een longontsteking op.

Deze conclusie trekt UMCG-onderzoeker Josien Riphagen op basis van haar onderzoek. Zij ontwikkelde een campagne waardoor de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel toenam met maar liefst 23,7%.

Het aantal patiënten dat griep en/of een longontsteking opliep in het ziekenhuis daalde hierdoor van 9,7% naar 3,9%. “Verpleegkundigen en artsen die de griepprik halen, dragen dus echt bij aan het voorkomen dat het griepvirus zich verspreidt naar patiënten”, vertelt Riphagen. Zij promoveert op 28 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Riphagen ontwikkelde de campagne voor de griepvaccinatie op basis van een vragenlijstonderzoek onder ziekenhuispersoneel. “Hierdoor kregen we inzicht in bevorderende en belemmerde factoren voor het halen van de griepprik door ziekenhuismedewerkers.” 

Handig tijdstip plannen
Als voorbeeld noemt Riphagen dat het belangrijk is om de griepprik op een handig tijdstip aan te bieden, bijvoorbeeld tijdens de wisseling van diensten. De vaccinatiecampagne werd ondersteund door de Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.