zaterdag, 9. februari 2013 - 8:47 Update: 03-07-2014 1:02

Groningse Loppersum 18e beving in 2013

Groningse Loppersum 18e beving in 2013

Zaterdagochtend is opnieuw een aardbeving in Groningen geweest. In en rond Loppersum maakten tientallen mensen op Twitter melding van schokken.

Het KNMI heeft de berichten bevestigd, maar het is nog onbekend hoe zwaar de schokken waren. Het is voor noordoost Groningen de zoveelste aardbeving in een week tijd.

In de nacht van donderdag op vrijdag vonden twee aardschokken plaatsgevonden. Volgens het KNMI lag het epicentrum van de beving bij Zandeweer. De teller van het aantal bevingen in 2013 komt met die van zaterdag op 18. De bevingen in de provincie Groningen zijn op dit moment ook in de politiek in Den Haag onder de aandacht. Onlangs zegde minister Kamp geld toe om schade door bevingen te compenseren.

De bevingen in de provincie Groningen gebeuren door de gaswinning in het gebied. Gisteren riep men minister Kamp op om de gaskraan voor een deel dicht te draaien om aardschokken als deze te voorkomen. Kamp wil eerst uitgebreid onderzoek voordat hij een besluit neemt.

De NAM zegt zich er van bewust te zijn dat de twee aardbevingen die kort na elkaar plaatsvonden tot schrik kunnen leiden onder de inwoners van Provincie Groningen. Schade die is onstaan door aardbevingen zal vergoed worden door de NAM.

Provincie: