maandag, 16. december 2013 - 20:05 Update: 03-07-2014 0:46

Grote geldvangst op Schiphol

foto van geldtassen | Douane
Foto: fbf archief
Schiphol

De Douane op Schiphol heeft vrijdag een geldbedrag van 850.000 euro bij een passagier uit Portugal aangetroffen. Het geld was verstopt in aktetassen waarvan de dichtgenaaide zijwanden gevuld waren met biljetten van 500 euro.

De Douane controleerde de koffers van een uitgaande vlucht naar China. Tijdens de controle werd in één van de koffers geld gevonden dat was verstopt in twee aktetassen. In de bagage van de man bleek uiteindelijk een bedrag van 850.000 euro te zitten, verdeeld over verschillende aktetassen. De Douane heeft de man overgedragen aan de FIOD.

De FIOD heeft de man aangehouden op verdenking van witwassen en het opzettelijk niet doen van aangifte van liquide middelen. Samen met de Marechaussee werken zij op de luchthaven Schiphol in het zogenoemde Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM). De onderzoeken richten zich vooral op de smokkel en herkomst van grote hoeveelheden geld bij onder meer geldkoeriers. Als een reiziger de Europese Unie binnenkomt of verlaat met € 10.000 of meer aan liquide middelen, dan moet deze hiervan aangifte doen bij de Douane. Het doel hiervan is illegale activiteiten tegen gaan. Zoals het witwassen van geld of het financieren van terroristische activiteiten. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):