donderdag, 28. november 2013 - 9:46 Update: 03-07-2014 0:48

Grote schenking voor Stedelijk Museum Amsterdam

Grote schenking voor Stedelijk Museum Amsterdam
Amsterdam

Het Stedelijk Museum heeft vandaag een schenking van maar liefst 127 kunstwerken ontvangen van kunstverzamelaars Pieter en Marieke Sanders.

Ter ere van de heropening van het Stedelijk Museum en het directeurschap van Ann Goldstein krijgt het Stedelijk een substantiële schenking van verzamelaars Pieter en Marieke Sanders uit Haarlem, van 127 werken van 92 kunstenaars. Daaronder bevindt zich werk van onder meer Jan Andriesse ,Yael Bartana, Marinus Boezem, Hans Broek, Persijn Broersen/Margit Lukacs, Edward Burtynsky.

Het echtpaar Sanders laat zich al ruim veertig jaar graag verrassen door het werk van relatief jonge en nog onbekende kunstenaars uit Nederland en het buitenland. De afgelopen decennia hebben velen van hen internationaal naam gemaakt. De werken leveren een belangrijke bijdrage aan de collectie van het Stedelijk. Zo is een vroeg schilderij van Jan Andriesse een mooie aanvulling op de schilderijen en andere werken van hem die al vertegenwoordigd zijn in het Stedelijk. Een foto en een object van Ryan Gander uit de schenking zijn een veelbelovende versterking van de nog prille vertegenwoordiging van zijn werk in de collectie van het museum. In een aantal gevallen betekent de schenking de start van de aanwezigheid van een kunstenaar in de collectie, zoals dat geldt voor Lara Almarcegui, Sema Bekirovic en Steven Waddell. De samenstelling van de schenking is zeer gevarieerd: het gaat om schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst en werk op papier.

Pieter en Marieke Sanders lichten hun schenking toe: “De heropening van het Stedelijk vraagt om een cadeau vonden wij. Voor ons was dat de aanleiding om een selectie te maken uit onze collectie en aan het Museum te schenken, zodat deze werken weer zichtbaar worden buiten de muren van ons huis. Want kunst moet gezien worden.”

Directeur Ann Goldstein over de schenking: “Ik ben persoonlijk zeer geraakt en dankbaar dat Pieter en Marieke het museum eren met dit geweldige gebaar – het is een waar eerbetoon aan hun onvermoeibare enthousiasme voor kunst. De schenking laat hun betrokkenheid en ruimhartige steun aan onze instellingen zien. Dit is een buitengewone gift, en zij geven hiermee een uitzonderlijk voorbeeld."

Het Stedelijk Museum organiseert in 2015 een tentoonstelling met selecties uit de schenking van Pieter en Marieke Sanders.