vrijdag, 28. juni 2013 - 13:40 Update: 03-07-2014 0:55

Guusje ter Horst één van de vier kandidaat-voorzitters Eerste Kamer

Foto van voorzittershamer | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Guusje ter Horst heeft zich aangemeld als kandidaat-voorzitter van de Eerste Kamer. Dit heeft de Eerste Kamer vrijdag bekendgemaakt.

Naast ter Horst hebben zich nog drie anderen kandidaat gesteld. Het zijn de senatoren Ankie Broekers-Knol (VVD), Hans Franken (CDA) en Marijke Linthorst (PvdA). Het viertal heeft hun kandidaatstelling gemeld aan de Griffier van de Eerste Kamer.

Dinsdag 2 juli stemt de Eerste Kamer over de nieuwe Voorzitter. De kandidaten lichten in de plenaire vergadering van de Eerste Kamer eerst hun kandidatuur toe en beantwoorden daarna vragen van senatoren, alvorens gestemd wordt.

De functie komt vrij omdat Fred de Graaf op 18 juni is teruggetreden als Voorzitter vanwege het negatieve beeld dat was ontstaan over zijn onafhankelijkheid naar aanleiding van de samenstelling van de commissie van in- en uitgeleide bij de inhuldiging. De Graaf is formeel nog Voorzitter maar zijn functie wordt tijdelijk waargenomen door Ondervoorzitter Hans Franken.

Het is niet de eerste keer dat meerdere kandidaten publiekelijk meedingen naar het voorzitterschap van de Eerste Kamer. In 2003 werd Yvonne Timmerman-Buck (CDA) uit drie kandidaten gekozen. De laatste twee keer koos de Eerste Kamer een Voorzitter op basis van enkelvoudige kandidaatstelling: in 2009 René van der Linden (CDA) en in 2011 Fred de Graaf (VVD).

De verkiezing van de Voorzitter van de Eerste Kamer vindt in de plenaire vergadering van 2 juli naar verwachting omstreeks 18.00 uur plaats.

Provincie:
Tag(s):