woensdag, 16. oktober 2013 - 18:58 Update: 03-07-2014 0:50

Haagse politie ontkent buitensporig geweld tegen buitenlanders

Foto van uniform politie | MV Blik op Nieuws
Foto: MV
Den Haag

Oud-agenten doen een boekje open tegenover Omroep West over het buitensporige geweld die agenten gebruiken tegen vooral buitenlandse jongeren.

De mishandelingen, intimidatie en racisme komen veelal voor rond het politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk. De drie agenten die hun verhaal tegenover de regionale omroep deden wilde anoniem blijven uit angst voor hun voormalige werkgever.

Naast de agenten deden ook vijf slachtoffers hun verhaal. Vooral Marokkaanse jongeren moeten het ontgelden met vuistslagen en trappen. Hierbij werd standaard in het rapport gezet dat de verdachte zich verzette bij zijn aanhouding. Eén van de verdachten werd dusdanig hard in zijn rug geschopt, dat hij voor 100 procent arbeidsongeschikt raakte. 

Agenten die moeite hadden met de mishandelingen werden door hun collega's geïntimideerd 'Je moet meedoen, je verlinkt nooit je collega’s, anders moet je weg.'

In een reactie laat de bureauchef Michel de Roos zich niet te herkennen in het beeld wat wordt geschetst door Omroep West.  'We treden hard op tegen personen die het hier denken te kunnen verzieken voor mensen die hier prettig met elkaar willen samen leven.'  Ontkennen dat er geweld gebruikt wordt door de dienders ontkent De Roos niet. ‘Het is niet de makkelijkste wijk. Natuurlijk zijn er wat problemen. We streven er naar zo min mogelijk geweld te gebruiken, maar in bepaalde gevallen is dat gewoon nodig en dan grijpen we hard in.'