vrijdag, 27. december 2013 - 15:10 Update: 03-07-2014 0:46

Haaien waarschuwen Australische badgasten via Twitter

Foto van haai voor Australische westkust | SLSWA
Foto: SLSWA

In Australië worden de badgasten tegenwoordig op een wel heel moderne manier gewaarschuwd dat er haaien voor de kust zwemmen.

Een groot aantal haaien die vaak voor de westkust van Australië zwemmen, is door wetenschappers voorzien van een tag die een signaal uitzendt en de badgasten via Twittter op de hoogte stelt.

De haaien komen geregeld te dicht bij de populaire stranden maar de waarschuwingsberichten via Twitter geven de surfers en zwemmers nu nauwgezet informatie zodat zij beter in staat zijn om een afweging te maken om wel of niet het water in te gaan. De haaien zorgen voor een negatief effect op de economie in de badplaatsen van Australië. 

Wetenschappers hebben bij meer dan 320 haaien, met inbegrip van grote witte haaien, de zenders aangebracht waardoor hun bewegingen voor de westkust beter zijn te monitoren.

Wanneer een haai met een tag zich in het water op ongeveer minder dan een kilometer van het strand begeeft, wordt een alarm geactiveerd dat wordt opgepikt door de computer. Deze computer stuurt vervolgens direct het signaal van de haai in een kort tweet-bericht op Surf Life Saving Western Australia (SLSWA). 

Grootte, soort en locatie
De tweet geeft informatie over de grootte, het soort en bij benadering de locatie waar de haai zich bevindt.


Chris Peck, van SLSWA, zei tegenover Sky News dat het systeem veel sneller is dan de traditionele waarschuwingen op de lokale radio en in kranten.