donderdag, 24. oktober 2013 - 17:13 Update: 03-07-2014 0:50

Hackers plunderden rekeningen voor 1 miljoen euro

Hackers plunderden rekeningen voor 1 miljoen euro
Foto: MV
Rotterdam

Hackers hebben vermoedelijk bankrekeningen geplunderd en honderden frauduleuze overboekingen gedaan door het installeren van kwaadaardige software op de computers van Nederlandse rekeninghouders.

De politie heeft maandag vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden aangehouden, die worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude- en witwaszaak.
 
Valse emailberichten met een snelkoppeling die zogenoemde banking malware activeert, gaven de hackers toegang tot de computers van onwetende rekeninghouders. Het binnengedrongen TorRAT manipuleert het internetbankieren door informatie aan te vullen, te wijzigen of te verwijderen. De malware voegt nieuwe betalingsopdrachten toe of wijzigt ook wel bestaande betalingsopdrachten zonder dat de rekeninghouder dat kan zien.
 
Bovendien zetten de verdachten vermoedelijk crimineel verkregen geld om in bitcoins, een vorm van elektronisch geld.  Een van de mannen beheerde zelf een bitcoin exchange service, waar (contant) geld kan worden omgezet in bitcoins. Door het Openbaar Ministerie is beslag gelegd op 56 bitcoins, die inmiddels zijn omgezet in meer dan 7700 euro.
 
De verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld
Categorie:
Blik op 112:
Tag(s):