vrijdag, 18. oktober 2013 - 15:47 Update: 03-07-2014 0:50

Handelsakkoord met Canada levert Nederlandse economie honderden miljoenen op

Foto van Lilianne Ploumen | RVD
Foto: RVD
Den Haag

‘Het handelsakkoord tussen de EU en Canada levert de Nederlandse economie naar verwachting jaarlijks € 600 miljoen tot 1.2 miljard euro op.’ Dat meldt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vrijdag nadat bekend is geworden dat de Europese Unie en Canada een overeenkomst hebben bereikt.

De minister is om meerdere redenen tevreden dat het handelsakkoord nu is afgesloten. ‘Naast de historische banden zijn de handelsrelaties tussen Nederland en Canada buitengewoon waardevol. Met dit akkoord zal de handel verder intensiveren, die zorgt voor meer welvaart en banen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan’. Voor bijvoorbeeld de Nederlandse zuivelsector, baggeraars, rederijen en financiële dienstensector liggen er volop kansen, aldus Ploumen.

Met het akkoord wordt het voor Nederlandse bedrijven gemakkelijker om zaken te doen met Canada. Douaneheffingen en andere handelsbarrières gaan omlaag of verdwijnen helemaal. Veel producten hoeven nu bijvoorbeeld niet meer in beide landen op veiligheid te worden getest. Eén test is genoeg. In het akkoord staan ook afspraken over onder meer intellectueel eigendomsrecht, overheidsaanbestedingen, geschillenbeslechting en duurzame ontwikkeling.

Op de VS na is Nederland de grootste investeerder in Canada. En op Groot-Brittannië na is Nederland de grootste Europese ontvanger van Canadese export. De onderhandelingen over het nieuwe handelsverdrag begonnen in 2009 en werden namens de EU door de Europese Commissie gevoerd.

Categorie: