woensdag, 29. mei 2013 - 14:08 Update: 03-07-2014 0:57

Haringparty twee weken uitgesteld

Foto van haringkar op strand | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rijswijk

De start van het nieuwe haringseizoen is twee weken uitgesteld en daarmee ook alle landelijke haringparty's.

Onvoldoende kwaliteit
'De haringgroothandel heeft hiertoe in overleg met de visdetailhandel en de aanvoerders besloten', meldt het Nederlands Visbureau woensdagmiddag . 'De haring die tot nu toe is gevangen is nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden', aldus het bureau.


Tweede keer 
De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe zal niet op 5 juni plaatsvinden maar op woensdag 19 juni. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006. 


Slechte weer en plankton
Het slechte weer van de afgelopen weken is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton dat het voedsel voor de haring is, zich laat ontwikkeld. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. Gelukkig zijn de vooruitzichten positief. De haringen die tot nu toe zijn gevangen hebben wel voldoende voedsel in hun maag, maar dit is nog niet omgezet in vet.


Evenementen
Het uitstel van het haringseizoen heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 8 juni.


Uiteraard heeft de haringgroothandelsvereniging deze consequenties in haar besluitvorming meegenomen. 'Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen', aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Provincie:
Tag(s):