maandag, 3. juni 2013 - 17:03 Update: 03-07-2014 0:57

Helft brievenbussen verdwijnt en postzegels duurder

Foto van brievenbus | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

PostNL krijgt meer ruimte van de overheid om de postdienst voor burgers en kleine zakelijke gebruikers rendabel uit te kunnen voeren. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) maandag aan de Tweede Kamer.

Minder brievenbussen, minder ophaaldagen
Zo mag het postbedrijf het aantal brievenbussen verminderen van 19.000 naar 8.700. Ook het aantal postvestigingen daalt van 2.500 naar 1.000. Het aantal ophaaldagen van post wordt net als het aantal bezorgdagen teruggebracht van zes naar vijf dagen per week.

Wetsvoorstel met maatregelen begin 2014 naar Kamer
Deze maatregelen leveren een besparing van ongeveer 27 miljoen euro op. Begin 2014 stuurt minister Kamp een wetsvoorstel met daarin de maatregelen naar de Tweede Kamer. De maatregelen zouden dan vanaf 2015 geleidelijk kunnen worden ingevoerd.

Hogere postzegelprijs
PostNL mag ook de postzegelprijs in 2014 met maximaal 4 cent verhogen. Dit jaar neemt de prijs van een postzegel toe met 6 cent. De stijging van de prijs van 10 cent levert ongeveer 45 miljoen euro extra op voor PostNL. De prijs van een gewone postzegel komt dan in 2014 maximaal uit op 64 cent. PostNL is destijds aangewezen als verlener van de zogeheten ‘universele postdienst’ (UPD). Daarmee garandeert de overheid dat ook particulieren en kleine zakelijke gebruikers vijf dagen per week post kunnen verzenden en ontvangen.

Minder post bezorgd
Met de huidige regels is het voor PostNL echter moeilijk om deze diensten rendabel uit te kunnen voeren, omdat er steeds minder post wordt bezorgd. De aangekondigde maatregelen helpen om de postdienstverlening rendabel te maken en de stijging van de postzegelprijs in de hand te houden. 

Volgens de toezichthouder op de postmarkt, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), blijft PostNL met de geplande maatregelen binnen het wettelijk maximum rendement van 10%.