zondag, 26. mei 2013 - 17:44 Update: 03-07-2014 0:57

Herdenking gevallen Amerikaanse militairen WO II

Foto van begraafplaats | Sxc
Foto: SXC

Honderden Nederlandse militairen waren vandaag betrokken bij de jaarlijkse herdenking van gesneuvelde Amerikaanse militairen op de erebegraafplaats Margraten in Zuid-Limburg. Voor de bevrijding van Nederland gaven vele duizenden Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog hun leven.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp legde een krans namens de minister van Defensie en de Nederlandse strijdkrachten. Militairen van landmacht, luchtmacht en marechaussee hadden een rol in het ceremonieel of waren er voor de beveiliging. Zo vormde personeel van 42 Pantserinfanteriebataljon een erewacht en zorgde de luchtmachtkapel voor de muzikale omlijsting.

4 F-16 gevechtsvliegtuigen brachten een militaire eregroet door laag over de begraafplaats te vliegen in een zogenoemde missing man-formatie. Daarbij verlaat een toestel de groep als symbool voor de gevallenen.

Memorial Day
Er liggen ruim 8.300 Amerikanen begraven op Margraten. Op The Wall of the Missing staan nog eens ruim 1.700 namen gebeiteld van soldaten die nooit werden gevonden. Nederland gaf de militaire begraafplaats in 1945 in eeuwigdurende bruikleen aan de Verenigde Staten. Jaarlijks, op Memorial Day, eert Nederland de Amerikaanse gevallenen.

 

Provincie: