zondag, 24. november 2013 - 14:16 Update: 03-07-2014 0:48

Historisch nucleair akkoord met Iran

Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is verheugd over het bereikte akkoord dat de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China onder leiding van EU Hoge Vertegenwoordiger Ashton in Genève met Iran hebben gesloten over begrenzing van het Iraanse nucleaire programma.

"Ik ben verheugd over deze doorbraak, die volgt na een decennium onderhandelingen tussen E3+3 en Iran," aldus Timmermans zondag."

'Sterk interim-akkoord'
"Wij zullen de details nog moeten bestuderen, maar het lijkt een sterk interim-akkoord dat in elk geval voor de komende zes maanden duidelijke grenzen stelt aan het Iraanse nucleaire programma en zorgt voor betere toezichtmogelijkheden. Uiteraard komt het nu op de uitvoering en het vervolg aan. Maar mooi dat dit akkoord er nu ligt."


De landen kwamen een tijdelijke stop voor een periode van zes maanden overeen van de uitbreiding van het Iraanse nucleaire programma. In ruil daarvoor spraken zij een beperkte, tijdelijke en omkeerbare sanctieverlichting af. Daarnaast zullen overzeese Iraanse financiële middelen gedeeltelijk worden vrijgegeven.

Decennium
De onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma duren al een decennium. Sinds het aantreden van president Rohani heeft Iran nieuwe toenadering gezocht tot westerse landen. Eerder deze maand waren dezelfde landen in Genève dicht bij een akkoord, maar dat bleek op het laatste moment niet haalbaar.


De internationale gemeenschap, waaronder Nederland, hamert er al jaren op dat Iran volledige openheid van zaken moet geven over zijn nucleaire programma, volledig moet samenwerken met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en zijn internationale verplichtingen op basis van resoluties van de VN Veiligheidsraad en de IAEA moet nakomen.

Sancties
Mede op grond van de resoluties van de VN is een uitgebreid pakket aan sancties tegen Iran opgelegd, waaronder in de olie-, gas-, economische en financiële sectoren.