zaterdag, 30. november 2013 - 11:09 Update: 03-07-2014 0:47

Historische landing op strand Scheveningen aangepast om hoge golven

Scheveningen

De viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden is zaterdagochtend van start gegaan op het strand van Scheveningen. ‘Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij aanwezig’, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag.

Het ochtendprogramma wordt georganiseerd door Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen en de gemeente Den Haag. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk organiseert het middag- en avondprogramma.

Nagespeelde landing iets aangepast
De historische landing van Prins Willem Frederik in 1813 op Scheveningen wordt door een groot gezelschap figuranten nagespeeld. Nederlands acteur Huub stapel speelt de prins. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Stapel in een sloep roeiend naar het strand zou komen maar vanwege de hoge golven is besloten om de landing in een hypermodern landingsvoertuig van Defensie te doen. 

Ridderzaal
In de middag vindt in de Ridderzaal in Den Haag een officiële bijeenkomst plaats waarbij koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig zullen zijn. De start van de viering wordt 's avonds afgesloten met het jaarlijkse Koninkrijksconcert in het Circustheater in aanwezigheid van de Koninklijke Familie.

1813-1815
In de jaren 1813-1815 werd de basis gelegd voor het Koninkrijk en de ontwikkeling ingezet naar een democratisch bestel. Tijdens de viering wordt stilgestaan bij het gezamenlijk verleden, heden en toekomst. 

En ook om te vieren wat alle inwoners van het Koninkrijk bindt: een democratie met gelijke rechten en plichten voor iedereen. De start is het eerste van zes nationale evenementen die door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk wordt georganiseerd. De viering van het 200-jarig bestaan duurt t/m 26 september 2015.