dinsdag, 17. september 2013 - 8:19 Update: 03-07-2014 0:52

Historische Prinsjesdag

foto van nieuwe koning staatsfoto | RVD Koos Breukel
Foto: fbf
Den Haag

Het is vandaag de eerste Prinsjesdag voor koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Het is ook een historische Prinsjesdag, want voor het eerst in 126 jaar spreekt een koning weer de Troonrede uit. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 1887 toen Willem III als laatste koning de Troonrede voorlas. Dat was echter niet in de Ridderzaal.

Het koninklijk paar zal om 13.00 uur in de Gouden Koets vertrekken richting Ridderzaal. Ook prinses Laurentien en prins Constantijn zullen in de koninklijke stoet meerijden. Het is vandaag ook voor het eerst dat er een koning in de Gouden Koets naar de Ridderzaal rijdt. De overgrootmoeder van Willem-Alexander, koningin Wilhelmina, kreeg indertijd de Gouden Koets van de gemeente Amsterdam cadeau, ter ere van haar inhuldiging. Zij gebruikte het rijtuig voor het eerst op Prinsjesdag in 1903. Ook voor Maxima is er een primeur. Zij is de eerste echtgenote van een koning die in de Ridderzaal bij de verenigde vergadering van de Staten Generaal aanwezig is.

De Gouden Koets wordt om 13.15 uur bij de Ridderzaal verwacht, waarna de koning de Troonrede zal voorlezen. Om 14.00 vertrekt de koninklijke stoet dan naar Paleis Noordeinde voor de bekende balkonscene. Om 15.00 zal minister Dijsselbloem van Financiën dan het koffertje met de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aanbieden. Van de miljoenennota is al veel uitgelekt, maar de inhoud ervan belooft ons een spannend najaar.

Provincie:
Tag(s):