donderdag, 28. november 2013 - 16:57 Update: 03-07-2014 0:48

H&M en WE stoppen verkoop angorakleding na afschuwelijk filmpje

Foto van kledingzaak | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Modeketen H & M heeft besloten om de productie van kledingstukken met angorawol op de schorten.

Consumenten kunnen gekochte kledingstukken terugbrengen naar de winkel en krijgen het volledige aankoopbedrag terug. Ook We Fashion koop voorlopig geen angora producten meer in. De bedrijven hebben dit besluit genomen na het verschijnen van een schokkend filmpje van dierenrechtorganisatie PETA. Hierin is te zien hoe slecht konijnen worden behandeld voor de productie van de wol. Dit melden verschillende media donderdag.

Angorawol is zeer zachte wol gemaakt van de vacht van konijnen. De Amerikaanse organisatie Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) maakte tussen juni en september met verborgen camera's opnamen op tien Chinese angoraboerderijen. In het filmpje was te zien hoe de vacht op brute wijze van het gevoelige lijf van angorakonijnen  wordt getrokken terwijl deze de longen uit hun lijf schreeuwen van de de pijn. Dit zou iedere drie maanden gebeuren. Na zo'n barbaarse beproeving blijken veel konijnen in zware shock  te raken, zo meldt Peta Nederland.  Maar konijnen bij wie de vacht wordt geknipt of geschoren lijden ook. Tijdens het knippen worden de voor- en achterpoten strak aan elkaar vastgebonden – een verschrikkelijke ervaring voor een prooidier – waarbij het onvermijdelijk is dat de scherpe gereedschappen de konijnen verwonden terwijl ze wanhopig tegenspartelen om te ontsnappen.

In China, de grootste producent van angora, staat er geen straf op dierenmishandeling op fokkerijen en er gelden geen regels die de verzorging van dieren reguleren. Consumenten die een trui, hoed of ander product kopen dat angora bevat, kunnen ervan uitgaan dat de angora waarschijnlijk uit China komt , ook al is het product ergens anders in elkaar gezet, aldus PETA. Het Zweedse H&M zegt in een verklaring op zijn website de productie van kledingstukken met angorawol te stoppen totdat het zeker weet dat zijn leveranciers werken volgens de richtlijnen van H&M. ,,H&M accepteert niet dat dieren slecht behandeld worden.'' Ook de Nederlandse modeketen WE wil eerst laten uitzoeken of zijn leveranciers de angorakonijnen goed behandelen, zei een woordvoerster.

Het schokkende fimpje op internet: http://www.youtube.com/watch?v=PtAFHyXS31M

 

 

Categorie: