woensdag, 6. november 2013 - 16:29 Update: 03-07-2014 0:49

Hof legt hogere straf op voor doden Jennefer (10)

Foto van rechter en officier in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag/Rotterdam

Woensdag heeft het gerechtshof Den Haag de 28-jarige Anthony K. in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Dit meldt het Gerechtshof woensdag.

’Hij is veroordeeld voor onder meer het seksueel misbruiken en doden van de 10-jarige Jennefer van Oostende’, aldus het hof.

Geen verkrachting wel seksueel misbruik
Het openbaar ministerie had veroordeling voor verkrachting en moord geëist. Het Haagse hof is van oordeel dat er onvoldoende bewijs voorhanden is om tot een veroordeling van verkrachting en moord te kunnen komen. Het hof acht seksueel misbruik van een minderjarige beneden de 12 jaar en doodslag bewezen.

Het slachtoffer betreft het toen 10-jarige ex-schoonzusje van de verdachte. Ze was op 8 oktober 2011 naar de woning van de verdachte gekomen om daar met haar destijds 5-jarige neefje en 3-jarige nichtje te kunnen spelen. Daar is zij op enig moment seksueel misbruikt door de verdachte. 

Op een gegeven moment heeft de verdachte haar met zijn handen gewurgd. Vervolgens heeft hij het, op de sokjes na ontklede, lichaam van Jennefer in vuilniszakken verpakt en dit in de bergruimte van een slaapbank gelegd. Het lichaam van Jennefer is daar ruim een dag later door de politie aangetroffen.

De maximale straf die in dit geval op grond van de wet kan worden opgelegd is een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaar. Het hof heeft de maximale straf aan de verdachte opgelegd, omdat het hof dat passend en geboden acht, gelet op de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan.

Hoogste straf
De Rechtbank Rotterdam had 18 jaar gevangenisstraf opgelegd voor dezelfde feiten. De rechtbank had niet de maximale gevangenisstraf opgelegd, omdat de verdachte, die geweigerd heeft om mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestvermogens, zeer waarschijnlijk functioneert op zwakbegaafd niveau. Het hof heeft daar geen rekening mee gehouden, omdat dit niet is komen vast te staan.