zondag, 15. december 2013 - 9:59 Update: 03-07-2014 0:47

Hoge dioxine-waarde in eieren hobbyboeren Harlingen

Foto van kip | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Harlingen

Er zitten teveel dioxines in eieren van kippen van 13 gezinnen in en bij Harlingen die een klein aantal kippen hebben. Dit meldt de GGD Friesland.

Het is niet verboden eieren met teveel dioxines te eten, maar het is wel verboden ze te verkopen. Het is niet verstandig om de eieren van deze kippen te eten totdat er meer over bekend is. De Gemeente Harlingen en de GGD Fryslân doen nader onderzoek naar de mogelijke bron van de dioxines in de eieren.

Onderzoek dioxines afvalverbrander REC
De onderzoekers geven in hun rapport aan de gevonden dioxine-achtige stoffen niet goed lijken op dioxines die afkomstig zijn van verbranding bij REC. Bovendien zit in melk uit de omgeving van de REC geen verhoogde hoeveelheid dioxines. Bij andere vuilverbranders die vroeger veel dioxines verspreidden, bevatte de koemelk ook sterk verhoogde hoeveelheden dioxines.

Dioxines
Dioxines zijn ingewikkelde chemische stoffen. Er bestaan een paar honderd verschillende dioxines en dioxine-achtige stoffen. In zeer kleine hoeveelheden komen ze overal voor. Ze ontstaan onder andere bij verbranding. Dioxines zitten in de rook en in de as, ook van sigaretten en houtvuren. Bij het verbranden van afval kunnen veel dioxines ontstaan. Uitlaatgassen bevatten ook dioxines.

Kanker
Hoe meer dioxines des te meer kans op kanker. Maar de kans op kanker door ander oorzaken is veel groter. Van alle mensen krijgt 1 op de 3 ooit kanker. Dat is ongeveer 33%. Dit wordt misschien 33,1% bij iemand die veel dioxines binnen krijgt.