vrijdag, 31. mei 2013 - 11:46 Update: 03-07-2014 0:57

Hoge Raad:Samsung heeft modelrecht Apple niet geschonden

Hoge Raad:Samsung heeft modelrecht Apple niet geschonden
Foto: Archief EHF
Hoge Raad:Samsung heeft modelrecht Apple niet geschonden
Foto: Archief EHF
Den Haag

Samsung heeft het modelrecht van Apple op haar tabletcomputer niet geschonden. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist. Apple heeft een Europees modelrecht op een tablet, beter bekend als iPad. Samsung heeft een eigen tablet op de Europese markt gebracht: de Galaxy Tab 10.1.

Volgens Apple lijkt deze te veel op de iPad, zodat Samsung haar modelrecht schond. Apple is daarop in een aantal landen van de EU een inbreukprocedure tegen Samsung begonnen. In Nederland hebben rechtbank en hof de vordering van Apple afgewezen. De Hoge Raad heeft vandaag het daartegen gerichte beroep verworpen.

Volgens het hof heeft het Apple-model slechts in beperkte mate een eigen karakter, omdat de elementen waaruit het is opgebouwd, alle voorkomen in eerder door anderen op de markt gebrachte tablets. Daarom heeft het ook slechts een beperkte beschermingsomvang. De tablets van Samsung verschillen daarvan op onderdelen zozeer dat dit de geïnformeerde gebruiker zonder meer opvalt. Daarom maken de Samsung-tablets geen inbreuk op het modelrecht van Apple.  De Hoge Raad heeft hiermee ingestemd.

 

In de procedure was niet aan de orde of Samsung onrechtmatig heeft aangehaakt bij het commerciële succes van de iPad. Daarover is dus niets beslist.

Categorie:
Tag(s):