maandag, 24. juni 2013 - 9:50 Update: 03-07-2014 0:55

Homoseksuelen anderhalf keer vaker slachtoffer van criminaliteit

Homoseksuelen anderhalf keer vaker slachtoffer van criminaliteit
Foto: fbf
Den Haag

Homoseksuelen voelen zich vaker onveilig dan heteroseksuelen. 'Ook zijn ze vaker slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit en ervaren ze meer respectloos gedrag', meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Beduidend meer homoseksuelen dan heteroseksuelen voelen zich wel eens onveilig. In hun eigen buurt voelt 30 procent van de lesbiennes zich wel eens onveilig, tegen 22 procent van de heteroseksuele vrouwen. Bij mannen is het verschil tussen homo’s (22 procent) en hetero’s (13 procent) ongeveer even groot als bij vrouwen. In hun woonplaats voelen homo’s zich vooral rondom plekken waar jongeren rondhangen vaker onveilig dan heteromannen; lesbische vrouwen ervaren vooral meer onveiligheid in het winkelgebied. Ook in het openbaar vervoer voelen homoseksuelen zich aanzienlijk vaker onveilig dan heteroseksuelen. Biseksuele mannen kampen eveneens met meer onveiligheidsgevoelens dan heteroseksuele mannen.

Homoseksuelen anderhalf keer vaker slachtoffer van criminaliteit
De onveiligheidsgevoelens zijn niet onterecht: homoseksuelen zijn vaker dan heteroseksuelen slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit. In 2012 rapporteerden drie op de tien homoseksuelen en twee op de tien heteroseksuelen een vorm van slachtofferschap. Vandalisme en vermogensdelicten, zoals diefstal en inbraak kwamen bij homoseksuelen anderhalf keer vaker voor. Homo’s en lesbiennes werden tot twee maal vaker slachtoffer van geweldsdelicten, in het bijzonder bedreiging. Ongeveer 5 tot 6 procent van de homoseksuelen rapporteerde deze delicten.
Vooral homoseksuelen voelen zich  respectloos behandeld
Ondanks de brede acceptatie van homoseksualiteit in Nederland voelen niet-hetero’s zich vaker respectloos behandeld door zowel bekenden als onbekenden. Gemiddeld ervaart minder dan  een kwart van de hetero’s wel eens respectloos gedrag door onbekenden op straat, tegen 33 procent van de homoseksuele mannen en 37 procent van de lesbiennes. Daarnaast voelt rond een op de tien niet-hetero’s  zich wel eens respectloos behandeld door bekenden, dit is gemiddeld anderhalf keer meer dan hetero’s.