maandag, 2. december 2013 - 8:17 Update: 03-07-2014 0:47

Hondsbrutale oplichting klanten Rabobank

foto van pinnen bank | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Een groep klanten van de Rabobank is sinds juli van dit jaar slachtoffer geworden van een brutale vorm van oplichting.

Hierbij geeft een vrouw zich uit als bankmedewerkster en ontfutselt op slinkse wijze hun zogenoemde inlog- en signeercodes. Direct daarna wordt van de rekening geld overgeboekt. De politie en justitie waarschuwen voor deze werkwijze.

Zodra de internetcriminelen over de codes beschikken, maken zij geld over naar onder andere juweliers die veelal kostbare horloges verkopen via internet. De juweliers waren voor die tijd al benaderd met het verzoek of bepaalde dure horloges nog op voorraad waren. Vervolgens vond telefonisch overleg plaats tussen de juwelier en naar later zou blijken de fraudeur met de vraag of het geld overgemaakt kon worden op een bankrekening, of werd medegedeeld dat het geld zojuist was overgemaakt.

Katvanger

Dit geld werd rechtstreeks overgeboekt van de rekening van het slachtoffer, van wie even daarvoor de inlog- en signeercodes waren ontfutseld. Met de juwelier werd afgesproken dat een familielid de horloges zou komen ophalen. Deze persoon, een zogenoemde katvanger, meldde zich vervolgens in de winkel en ging er met de bestelling vandoor.

Bank en juweliers voorkwamen frauduleuze overschrijvingen

Dit lukte overigens niet altijd. Soms kon de Rabobank op tijd ingrijpen en de juwelier melden dat er sprake was van een frauduleuze overschrijving. Soms rook de juwelier onraad en weigerde mee te werken.

Schade tot nu toe 200.000

Door snelle interventie werd voorkomen dat voor 400.000 euro aan frauduleuze overschrijvingen plaatsvonden. In een aantal gevallen kwam de waarschuwing echter te laat en wisten de katvangers er met de horloges vandoor te gaan. Ook is bekend dat de fraudeurs naast exclusieve horloges ook andere aankopen deden, zoals bijvoorbeeld auto's.

De fraudeur gebruikt ook hiervoor de door de Rabobankklant afgegeven inlog- en signeercodes. De auto's worden aangekocht bij autobedrijven en worden ook hier door de zogeheten katvangers opgehaald. Zowel de Rabobank als de benadeelde klanten hebben aangifte gedaan. Tot op heden bedraagt de schade bijna 200.00 euro.

Politie verwacht meer aanhoudingen

Inmiddels zijn door de politie-eenheid Den Haag vijf verdachten aangehouden. Het onderzoek onderleiding van een officier van justitie in Den Haag wordt voortgezet. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.