woensdag, 18. december 2013 - 9:57 Update: 03-07-2014 0:46

Hooijmaijers ontving ruim 3 ton wachtgeld

Foto van euro biljet geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Sinds de oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers in 2009 aftrad, heeft hij al ruim 3 ton aan wachtgeld mogen ontvangen.

Dit schrijft de Telegraaf woensdag, na navraag te hebben gedaan bij de provincie Noord Holland. De 52-jarige Hooijmaijers was jarenlang bestuurder bij de provincie Noord Holland, maar werd vorige maand door de rechter veroordeeld tot 3 jaar cel voor corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Tijdens zijn vervolging kreeg hij gewoon wachtgeld. Ook deze maand krijgt hij een bruto uitkeringsbedrag van 6156,01 euro. Ondanks het royale bedrag zei Hooijmaijers tijdens zijn proces krap bij kas te zitten. Justitie heeft in 2010 voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op zijn bezittingen, zo schrijft de krant.

De provincie Noord Holland heeft laten weten dat alles volgens de regels is gebeurd. Een zegsman in de Telegraaf: 'Als men het anders wil, zal de nationale wetgeving hierover gewijzigd moeten worden. Dat moet in Den Haag gebeuren en niet bij de provincie.'

Hooijmaijer is na de uitspraak van de rechter in hoger beroep gegaan. Hij heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. De rechtbank sprak Hooijmaijers op een enkel onderdeel vrij en gaf hem ook een lagere straf omdat het onderzoek en het proces zoveel belangstelling van de media had gekregen. Het OM gaat daar niet mee akkoord en is ook in hoger beroep gegaan.

Provincie: