woensdag, 25. september 2013 - 15:05 Update: 03-07-2014 0:51

Huidige babymeisjes worden 100 jaar of ouder

Foto van 100-jarige | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Van de meisjes die pas zijn geboren, wordt naar verwachting de helft honderd jaar of ouder en van de jongens een op de drie.

Dit blijkt woensdag uit nieuwe prognoses van de te verwachten levensduur die door het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) zijn berekend.

Honderd jaar
Het vieren van de honderdste verjaardag is momenteel nog een vrij uitzonderlijke gebeurtenis. Van de mensen die honderd jaar geleden werden geboren, heeft minder dan een procent de honderd gehaald.


In 2012 was de levensverwachting bij geboorte voor vrouwen bijna 83 jaar en van mannen 79 jaar. Volgens de NIDI-prognose worden meisjes die pas zijn geboren naar verwachting gemiddeld 96 jaar oud en jongens 92 jaar. De werkelijke te verwachten levensduur van jonge generaties ligt dus 13 jaar hoger dan de levensverwachting op dit moment.

Vrouwen die nu 65 jaar zijn, leven naar verwachting nog 24 jaar en mannen 20 jaar. Vrouwen van rond de twintig die nu aan hun arbeidsloopbaan beginnen, leven na hun 65e naar verwachting nog 31 jaar en mannen 28 jaar. 

De levensverwachting op 65-jarige leeftijd neemt voor hen dus met zeven à acht jaar toe. Het zal duidelijk zijn dat dit grote consequenties voor de pensioenleeftijd kan hebben.

De scenario's van het NIDI kunnen worden beschouwd als een aanvulling op de CBS-prognose. Het CBS maakt prognoses tot het jaar 2060. Dit betekent dat op basis van de CBS prognose alleen de levensverwachting van generaties die vóór 1960 zijn geboren kan worden voorspeld. De NIDI-prognose voorspelt de levensduur van alle nu levende generaties.