donderdag, 27. juni 2013 - 8:38 Update: 03-07-2014 0:55

Huis voor Klokkenluiders is verslechtering

Foto van zetels in Tweede Kamer | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

MKB-Nederland en VNO-NCW hopen dat de Tweede Kamer niet instemt met het initiatiefwetsvoorstel van SP-Kamerlid Ronald de Raak voor een Huis voor Klokkenluiders. Dit melden MKB-Nederland en VNO-NCW donderdag.

Volgens de ondernemersorganisaties functioneert het huidige Adviespunt Klokkenluiders goed. Het Huis voor Klokkenluiders is duurder en biedt minder zekerheden voor werknemers en werkgevers.

De ondernemersorganisaties vinden dat de klokkenluider te allen tijde de regie moet kunnen houden. Dat is het in het wetsvoorstel niet het geval. Ook is niet geregeld dat een werknemer eerst een interne melding moet doen van een misstand. 

In het Huis voor Klokkenluiders worden de advies- en de onderzoekstaak gekoppeld. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat niet wenselijk. Het Huis kan andere onderzoeksinstanties voor de voeten lopen. Bovendien is het klachtrecht voor werknemers en werkgevers in geval van onbehoorlijk handelen door het Huis niet geregeld.

Het Adviespunt Klokkenluiders, dat 1 miljoen euro kost, wordt volgend jaar geëvalueerd. Het Huis kost 3,5 miljoen euro, en dat is nog exclusief een fonds voor klokkenluiders. De Tweede Kamer overlegt donderdag over het wetsvoorstel. 

 
Provincie:
Tag(s):