dinsdag, 19. november 2013 - 14:40 Update: 03-07-2014 0:48

Huisarts gestraft na stiekem fotograferen poesje

Foto van huisartspraktijk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Een 86-jarige oud-huisarts uit Utrecht is dinsdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De rechtbank achtte bewezen dat de man in 2008, toen hij nog een praktijk had, stiekem een foto van een patiënte maakte.

De patiënte lag op dat moment met ontbloot onderlijf in de gynaecologische stoel, om inwendig onderzoek te ondergaan. De rechtbank vindt dat de verdachte niet alleen de privacy van de vrouw, maar ook het vertrouwen dat zij in hem had als huisarts op grove wijze heeft beschaamd. De man moet aan zijn voormalige patiënte een schadevergoeding van 756,86 euro betalen.

De rechtbank hield er rekening mee dat het niet de eerste keer was dat de oud-huisarts op deze wijze in de fout ging. Daarnaast hield de rechtbank rekening met de leeftijd van de verdachte en het feit dat de berechting van de verdachte erg lang op zich heeft laten wachten. Omdat de man geen praktijk meer heeft legde de rechtbank een proeftijd op van één jaar, in plaats van de twee jaar die de officier van justitie gevraagd had.