maandag, 1. juli 2013 - 20:29 Update: 03-07-2014 0:55

IAEA landen versterken nucleaire beveiliging

Foto van minister Timmermans | RVD
Foto: Archief FBF.nl

'Vreedzaam gebruik van nucleair en radio-actief materiaal kan alleen als de beveiliging van deze materialen gewaarborgd is. Tegelijkertijd staat nucleaire beveiliging niet los van nucleaire ontwapening en non-proliferatie. Dat is een heel belangrijke ambitie.De opmerkingen van president Obama vorige week in Berlijn hierover zijn bemoedigend'.

Dat zei minister Timmermans maandag in Wenen tijdens de ministeriële conferentie over nucleaire beveiliging.

Nuclear Security Summit
Het is voor het eerst dat binnen de International Atomic Energy Agency op ministerieel niveau gesproken wordt over nucleaire beveiliging. Ministers en vertegenwoordigers uit 123 landen maken afspraken hoe te voorkomen dat nucleair en ander radio-actief materiaal in verkeerde handen van bijvoorbeeld terroristen komen. Nederland speelt hierbij een prominente rol mede door de organisatie van de Nuclear Security Summit in maart 2014.

De IAEA kan de lidstaten goed ondersteunen bij nucleaire beveiliging Minister Timmermans kondigde daarom een nieuwe bijdrage van 1 miljoen euro aan voor het IAEA Nucleair Security Fund. "Na bezoeken van IAEA expertsmissies aan Nederland zijn onze wet en regelgeving aangepast aan de adviezen van de IAEA en onze ervaringsdeskundigen helpen deze organisatie met het uitvoeren van dit soort missies in andere landen. Ik hoop dat meer andere landen Nederland daarin volgen."

Minister Timmermans had in Wenen verder een ontmoeting met de Japanse vice-minister Suzuki van Buitenlandse Zaken over ontwikkelingen in Noord-Korea. Ook sprak de minister met Directeur-Generaal Amano van de IAEA over onder meer het dossier Iran. "Ik hoop dat de nieuwe president zijn uitspraak voor zijn verkiezing tot president waarmaakt dat hij zal streven naar een nieuwe en betere relatie met de buitenwereld. Zolang Iran zich niet aan zijn verplichtingen houdt en steeds meer uranium blijft verrijken zal dat echter niet gaan," aldus de minister.

Minister Timmermans bezocht in Wenen ook een stand van Nederlandse overheidsinstellingen, kennisinstellingen en bedrijven op het terrein van nucleaire veiligheid, zoals het NCTV, RIVM, het Nederlands Forensisch Instituut en de TU Delft, en de bedrijven URENCO, COVRA, en NRG Petten. De meesten van deze instellingen en bedrijven verzorgen bij de bijeenkomst ook presentaties.

 

Provincie: