vrijdag, 15. november 2013 - 13:32 Update: 03-07-2014 0:49

Ierland en Spanje uit steunprogramma Eurogroep

Foto van minister Dijsselbloem | Min. van Financiën
Foto: Min. van Financiën
Den Haag/Brussel

Ierland en Spanje gaan in 2014 op eigen kracht verder.

De steunprogramma’s aan beide landen worden door de Eurogroep dan ook beëindigd. Dit meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

Donderdag sprake de ministers van Financiën van de 17 eurolanden in Brussel bij de vergadering van de Eurogroep onder meer over het beëindigen van de steunprogramma’s aan Ierland en Spanje. 

Namens de Eurogroep gaf voorzitter Jeroen Dijsselbloem na de vergadering een verklaring. De Eurogroep constateerde dat Ierland zeer goed werk heeft gedaan op het gebied van economische hervormingen en het op orde brengen van de overheidsfinanciën. 

Spanje heeft dit jaar succesvolle stappen gezet om zijn financiële sector te hervormen. De Eurogroep staat dan ook volledig achter de besluiten van Spanje en Ierland om na dit jaar op eigen kracht verder te gaan.

In november 2010 vroeg Ierland om financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ierland kreeg een lening van € 67,5 miljard. Nederland staat garant voor € 2,9 miljard.

In december 2012 vroeg Spanje financiële steun aan vanwege de Spaanse bankencrisis. Spanje kreeg een lening van bijna € 41,4 miljard.