maandag, 23. december 2013 - 16:45 Update: 03-07-2014 0:46

Illegale vuurwerk-handelaren jarenlang cel in

Foto van bewaker bij celdeur | Archief EHF
Foto: Archief EHF
undefined

Vier handelaren in illegaal vuurwerk in Brabant en Limburg zijn maandag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot forse celstraffen variërend van vier jaar en drie maanden tot vijf jaar en drie maanden. Dit meldt de rechtbank Oost-Brabant maandag.

Het viertal heeft zich schuldig gemaakt aan de illegale handel in vuurwerk, deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van inkomsten uit deze vuurwerkhandel. Na het uitzitten van hun straf mogen de mannen zich twee jaar lang op geen enkele manier met vuurwerkhandel bezighouden.

Taakstraffen kopers
Acht personen die het illegale vuurwerk kochten, krijgen taakstraffen opgelegd uiteenlopend van 60 tot 240 uur.

In 2010 hebben de vier handelaren uit Veldhoven, Helmond, Heerlen en Onderbanken professioneel en consumentenvuurwerk ingevoerd vanuit Duitsland en Hongarije. Het vuurwerk werd geïmporteerd naar het Belgische Luik en daar opgeslagen.

Van daaruit werd het onder meer verkocht aan Nederlandse afnemers. De mannen hebben als team grote hoeveelheden vuurwerk ingekocht. Binnen hun inkooporganisatie vertrouwden zij elkaar grote sommen contant geld toe. Het geld dat de verdachten verdienden met de vuurwerkverkoop hebben zij witgewassen door het weer om te zetten in nieuw vuurwerk.

Zwaarste categorie
Het betrof hier onder meer vuurwerk van de zwaarste categorie, dat massa-explosief kan reageren, zoals dat bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp in Enschede het geval was. De verdachten namen hiermee zeer grote risico’s voor (de levens van) anderen, aldus de rechtbank. Hun enige doel was geld.