zondag, 6. oktober 2013 - 15:05 Update: 03-07-2014 0:51

IMF voorspelt slechts zeer kleine groei economie

Fot ovan euroteken | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In het tv-programma Buitenhof zegt IMF-bewindvoerder Menno Snel dat de Nederlandse economie in 2014 nog nauwelijks groei zal laten zien.

Het IMF verwacht voor 2014 'fragiele groei, slechts een half procentje'. Maar volgens Snel zijn er zeker lichtpuntjes: 'De export trekt wat aan en het producenten- en consumentenvertrouwen lijken de bodem te hebben bereikt'.  Ook op de huizenmarkt meende Snel wat verbetering te kunnen zien. 'De open huizendag heeft heel veel belangstellenden getrokken.'

Wat er wel zorgelijk uitziet is de werkloosheid in Nederland. Snel: '7,5 procent is voor Nederland echt veel te hoog'.  Nederland krijgt van het IMF het advies om in te zetten op de bestrijding van de werkloosheid en de groei te stimuleren. Snel liet zich niet uit over de 6 miljard aan extra bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Volgens de bewindvoerder gaat het er, voor het IMF, niet direct om of een land nu uitkomt op een tekort van 3,1 or 3,6 procent, maar of een land een ,,geloofwaardig beleid voert, gericht op gezondere overheidsfinanciën''. Maar hij wees er wel op dat 2014 mogelijk het 6e jaar op rij wordt dat Nederland een begrotingstekort heeft van 3 procent of hoger. Snel in Buitenhof: 'Op een gegeven moment zullen de financiële markten zich vragen gaan stellen over zoveel jaar een budgettaire onbalans. Dat zou Nederland koste wat kost moeten proberen te voorkomen'. Om dit te bewerkstelligen moet Nederland zich volgens Snel op groei en werkgelegenheid focussen en de hervormingsagenda verder uitvoeren. En wat baetreft die hervormingsagenda zou Nederland 'nog niet klaar' zijn. Aan de huizenmarkt en de arbeidsmarkt zou nog gesleuteld moeten worden. Snel: 'Het afmaken van de structurele hervormingsagenda is heel belangrijk'.

 

Categorie:
Tag(s):
imf