vrijdag, 18. oktober 2013 - 9:26 Update: 03-07-2014 0:50

Inbraak woning Russische ambassade Den Haag

Schreenshot NTV | NTV | www.ntv.ru
Foto: NTV
Den Haag

De diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland bereikt een nieuwe fase na de inbraak in een woning van de Russische ambassade in Den Haag.

Hoewel de woning geen officiële diplomatieke status heeft, nemen de Russen het incident zwaar op. In de woningen zouden met enige regelmaat een Russische diplomaat verblijven. De minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zegt de inbraak in de woning te betreuren.

De Russische media bind er geen doekjes om en kopt 'De Nederlanders plunderden het huis van de Russische ambassade'. Volgens de nieuwszender NTV 'De diplomatieke rel tussen Moskou en Amsterdam kan een nieuw niveau te bereiken.'

In het jaar van de viering van 400 jaar diplomatieke banden met Rusland zijn al drie 'schandalen' gebeurd. Als eerste werd de Russische diplomaat Borodin opgepakt omdat hij een bedreiging vormde voor zijn kinderen. De Nederlandse regering heeft hiervoor zijn excuses aangeboden. Niet veel later werd in Rusland een Nederlandse diplomaat vastgebonden in zijn appartement en mishandeld. En als laatste de inbraak in een woning van de Russische ambassade.

Premier Rutte laat in een interview met De Telegraaf weten dat de agenten die de Russische diplomaat opgepakt hebben, geen straf krijgen. Dit ondanks aandringen vanuit het Kremlin. Ook het bezoek van de koning aan Rusland wordt door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund.

Provincie: