donderdag, 11. juli 2013 - 17:20 Update: 03-07-2014 0:55

Inflatie op Caribisch Nederland weer gedaald

Inflatie op Caribisch Nederland weer gedaald
Foto: Archief FBF.nl

In het tweede kwartaal van 2013 is de inflatie op de drie eilanden van Caribisch Nederland verder gedaald. Op Bonaire daalde de inflatie naar 1,5 procent, op Sint-Eustatius naar 1,8 procent en op Saba naar 1,0 procent. De grootste daling werd gemeten op Sint-Eustatius, dat nog steeds de hoogste inflatie heeft van de drie eilanden.

In 2011 steeg de inflatie op de eilanden fors, tot niveaus van 6,3 procent op Bonaire, 10,9 procent op Sint-Eustatius en 7,4 procent op Saba in het vierde kwartaal. Vanaf het eerste kwartaal in 2012 begon de inflatie te dalen. Dat wil niet zeggen dat er sprake is geweest van algemene prijsdalingen, maar dat de prijzen jaar-op-jaar minder hard zijn gestegen. In drie jaar tijd zijn de prijzen op Bonaire gestegen met 9,7 procent, op Sint-Eustatius met 18,3 procent en op Saba met 12,1 procent.

Inflatie Bonaire daalt naar 1,5 procent

De inflatie op Bonaire is in het tweede kwartaal van 2013 gedaald naar 1,5 procent. In het vorige kwartaal waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en motorolie. Een forse prijsstijging voor deze producten in het tweede kwartaal van 2012 is nu uitgewerkt. De inflatie op Bonaire werd ook gedrukt door prijsdalingen van onder meer de kapper, toiletartikelen, voedingsmiddelen en beltarieven.

Inflatie Sint-Eustatius daalt fors naar 1,8 procent

Op Sint-Eustatius is de inflatie fors gedaald: van 3,9 procent in het eerste kwartaal van 2013 naar 1,8 procent in het tweede kwartaal. Een belangrijk deel van de daling kwam door de prijsontwikkeling van recreatie en cultuur. In het tweede kwartaal van 2012 waren de tarieven voor de centrale antenne fors gestegen. Het effect van deze stijging is nu uitgewerkt. De prijzen van voedingsmiddelen en kleding stegen niet zo hard als in voorgaande kwartalen en dit had ook een drukkend effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van elektriciteit verhoogde de inflatie van Sint-Eustatius.

Inflatie op Saba daalt licht

Op Saba is de inflatie in het tweede kwartaal van 2013 licht gedaald met 0,2 procentpunt naar 11,0 procent. De prijsontwikkeling van kleding en consumpties in cafés en restaurants drukte de inflatie. Gemiddeld waren de prijzen in cafés en restaurants in het tweede kwartaal nog altijd 3,4 procent hoger dan een jaar eerder, maar de prijsstijging op jaarbasis in het eerste kwartaal was met 7,5 procent een stuk hoger. De prijsontwikkeling van elektriciteit en watervoorziening had een verhogend effect op de inflatie op Saba. 

Categorie:
Tag(s):