maandag, 11. november 2013 - 8:48 Update: 03-07-2014 0:49

Inkerende zwartspaarders goed voor half miljard euro

Foto van eurobiljetten | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Tot nu toe hebben dit jaar al 1272 zwartspaarders hun verzwegen vermogen opgebiecht bij de Belastingdienst.

Bij elkaar gaat het om een totaalvermogen van bijna 552 miljoen euro. Dit schrijft het ministerie van Financiën. Staatssecretaris Weekers van Financiën: “De tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling is succesvol. Het geeft de mensen net dat laatste zetje om zich te melden bij de Belastingdienst.”

Op 2 september heeft staatssecretaris Weekers de inkeerregeling tijdelijk versoepeld. Wie zichzelf voor 1 juli 2014 vrijwillig meldt bij de fiscus, hoeft geen boete te betalen.  Vanaf 2 september hebben bijna 500 mensen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Vanaf 2009 hebben zich ruim 11000 inkeerders gemeld bij de Belastingdienst met een totaal aan ingekeerd vermogen van bijna 4 miljard euro. Dit levert de schatkist een structurele opbrengst op van bijna 48 miljoen euro per jaar.

De inkeerregeling is tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In dit nieuwe systeem krijgen goedwillenden eerder duidelijkheid van de fiscus. De regels voor kwaadwillenden worden echter strenger. Zij kunnen nog 12 jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomen en vermogen. In de aanloop naar dit nieuwe heffingsysteem krijgen zwartspaarders de kans om tijdelijk boeteloos schoon schip te maken. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer. De boete bedraagt dan 30% van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli 2015 wordt de inkeerregeling verder aangescherpt; de boete bedraagt dan 60 procent van de ontdoken belasting.