woensdag, 12. juni 2013 - 17:47 Update: 03-07-2014 0:56

Inspectie: Examens blijven geldig

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De examens van havo, vwo, en vmbo zijn woensdagavond geldig verklaard door de inspectie voor het onderwijs. Dit maakte de staatssecretaris Dekker bekend.

De examencommissie en de inspectie hebben een cijfermatige analyse gehouden en zien geen grote afwijkingen op school of regionaal niveau. Mede hierdoor zijn alle examens, met uitzondering van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun, geldig verklaard.

Veel meer examens gestolen
Uit onderzoek van de politie blijkt dat er geen 15, maar 25 examens gestolen zijn uit de ibn Ghaldoun. Tevens hebben ook leerlingen van andere scholen kennis gehad van één of meerdere examens. De politie is momenteel aan het onderzoeken hoe zij deze in hun bezit hebben gekregen. Ook het NFI is hiervoor ingeschakeld.

Afwijkingen
Rectoren van alle scholen krijgen van de staatssecretaris het verzoek om buitengewone resultaten van leerlingen te melden. Hiernaar kan dan een onderzoek worden ingesteld. Hierdoor kan alsnog worden besloten om het het diploma niet uit te reiken. Mocht achteraf blijken dat een leerling voorkennis heeft gehad, kan alsnog het diploma ingetrokken worden.

Inkeerregeling
De staatssecretaris zegt dat er gebruik kan worden gemaakt van een inkeerregeling. Leerlingen die voorkennis hebben gehad van het examen hebben tot vrijdag 18.00 uur de tijd zich te melden op hun school. Zij kunnen dan deelnemen aan het extra examen wat gehouden zal worden. Mochten zij hiervan geen gebruik maken en alsnog worden betrapt, zal hun examen ongeldig worden verklaard.