maandag, 18. februari 2013 - 12:56 Update: 03-07-2014 1:02

Inspectie NVWA onderzoekt EHEC-bacterie in Nederlands rundvlees

Inspectie NVWA onderzoekt EHEC-bacterie in Nederlands rundvlees
Foto: fbf
Enschede

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maandag laten weten dat inspecteurs maandag inspecties hebben uitgevoerd bij een uitsnijderij in Enschede.

Aanleiding van de inspectie is een zogenoemde RASFF-melding van de Zweedse autoriteiten dat er E-coli bacteriën zijn gevonden in rundvleessnippers die afkomstig zijn van dit bedrijf. Bij deze controle kijken de inspecteurs van de NVWA of het bedrijf alle hygiëne- en voedselveiligheidseisen in acht neemt. Daarnaast doet de NVWA traceringonderzoek om te achterhalen aan welke bedrijven de rundvleessnippers geleverd zijn. Volgens de RASFF-melding was het vlees afkomstig van slachthuizen uit Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland.

De E.coli bacterie bevindt zich in het maag-darm-kanaal van het rund en kan via een onhygiënisch slachtproces op het vlees terecht komen. In Zweden is zo'n zes ton rundvlees uit Nederland uit de handel gehaald, zo meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Dit gebeurde nadat in rundvlees van een Nederlandse slager in Zweden de dodelijke EHEC-bacterie was aangetroffen. De Zweedse media hebben laten weten dat een deel van het besmette vlees, dat in de afgelopen 4 maanden door het hele land verkocht is, in hamburgers en kebab zat. Mogelijk zijn daardoor al 60.000 besmette hamburgers over de toonbank gegaan.

De besmetting werd in januari ontdekt toen twee kinderen ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo’n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting. Voor zover bekend zijn er geen andere mensen ziek geworden na het eten van vlees.

Provincie: