donderdag, 13. juni 2013 - 8:03 Update: 03-07-2014 0:56

Inspectie:eerst onderzoek OM over Ibn Ghaldoun afwachten

Foto van leraar | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Hoofdinspecteur Rick Steur heeft donderdag in het Radio 1 Journaal gezegd dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de toekomst van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, de school die in het nieuws kwam doordat er 24 eindexamens uitlekten.

Volgens Steur moet eerst het onderzoek van het Openbaar Ministerie worden afgewacht. Dit schrijft de NOS donderdag.

De inspecteur laat ook weten dat het inmiddels wel vaststaat dat de examens tot buiten de regio Rottterdan zijn verspreid. Daarom is aan alle scholen gevraagd om goed te kijken naar verdachte patronen of opmerkelijke uitslagen bij de gemaakte examens. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs roept alle scholieren die medeplichtig zijn of voorkennis hebben gehad op om zich voor vrijdag 18.00 uur te melden bij hun schooldirecteur. Wie zich na deze deadline meldt, zal het hele examen over moeten doen. Inspecteur Steur denkt dat leerlingen die 'nooit eerder gekke dingen hebben gedaan' er met een goed gesprek of lichte straf afkomen.

Om te voorkomen dat er volgend jaar opnieuw problemen ontstaan met de examens, gaat de inspectie beter toezien op de manier waarop de examens op de scholen worden verzegeld. De distributie verloopt eigenlijk altijd goed, aldus Steur.

De 24 examens die  gestolen zijn, zijn economie en Engels bij het Vmbo. Op de Havo zijn de examens van aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, Nederlands, economie, natuurkunde en Wiskunde A gestolen en op het VWO gaat om de examens Nederlands, engels, wiskunde B, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde, management en organisatie, biologie, scheikunde, wiskunde A, Frans en Arabisch.