maandag, 28. januari 2013 - 14:22

Internationale drugsactie levert 14 aanhoudingen in Nederland op

Tilburg

Opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben vanaf donderdag 24 januari tot zondagochtend 27 januari 2013 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Dit meldt de politie maandag.

Tijdens deze actie zijn in totaal 14 personen aangehouden. In totaal werden 76 voertuigen gecontroleerd. Ook werden onder meer 40 gripzakjes hennep, 4 gripzakjes cocaïne, een auto en een pistool in beslag genomen. Vanwege de slechte weersomstandigheden was er weinig verkeersaanbod.

Rotterdam-Dordrecht
In de eenheid Rotterdam concentreerden de controles zich op de snelwegen A17/ A16/ A27 en A29 en in het centrum van deze stad. In totaal werd daar €3720,- aan boetes geïnd.

12 personen werden aangehouden voor onder meer het bezit van soft- en harddrugs, het bezit van een pistool en pepperspray. Een man stond gesignaleerd voor Spanje. Verder inde de Belastingdienst tijdens de actie €27.715,- aan achterstalling belastinggeld.

Maastricht
De actie in Maastricht concentreerde zich op en rondom het NS-station in Maastricht. Bij een controle werd door een drugsdealer een onopvallende politieauto geramd toen hij zich hieraan wilde onttrekken.

De verdachte had aan 2 Belgen een gebruikershoeveelheid cocaïne verkocht. Bij de achtervolging die vervolgens ontstond werd door hem nog een tweede politieauto beschadigd. Hij kon worden aangehouden voor poging zware mishandeling en het dealen in harddrugs. Hij is ingesloten.

Zeeland-West-Brabant
In Roosendaal en Bergen op Zoom werden controles uitgevoerd op de A-17, de A-58 en de grensovergangen met België. Een man uit Roosendaal werd aangehouden. Hij was in het bezit van 40 gripzakjes weed en 3 gripzakjes coke. Zijn auto, de drugs en de €950,- die hij in zijn bezit had, werden in beslag genomen.

Resultaten België
In België werden 984 voertuigen gecontroleerd. 50 personen bleken in het bezit van drugs. In totaal werd 34 kilo marihuana, 123 gram heroïne en 3 wapens in beslag genomen. Ook trof de politie ruim €87.000,- aan verdacht geld aan.

Internationaal informatiepunt
In de stad Tournai (Doornik) was een internationaal informatie-uitwisselingpunt ingericht waar gedurende de actie politie- en douanemensen aanwezig waren.

Opsporingsambtenaren uit de vier landen konden gedurende de actie direct dit uitwisselingspunt bellen voor informatie over personen of voertuigen uit de deelnemende landen. Daarnaast werd ook het BLP (Bureau Liaison Permanence) in Lille (Frankrijk) benut om informatie te delen.

De controles concentreerden zich in de deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Roosendaal/Breda-Antwerpen-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz.

De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in de treinen op de internationale treinverbindingen en in bij de politie bekende drugspanden, coffeeshops en grow-shops in onder meer Terneuzen en Hulst. In totaal werden in de vier landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.
Provincie:
Tag(s):