dinsdag, 9. juli 2013 - 18:24 Update: 03-07-2014 0:55

iSPEX-meetdag september herhaald, eerste 4957 metingen binnen

Foto van zon schoorsteen tegenlicht fijnstof | Archief EHF
Foto: Archief EHF
De Bilt

De eerste Nationale iSPEX-meetdag van afgelopen maandag 8 juli heeft 4957 metingen opgeleverd. 'In september volgt er er een tweede iSPEX-meetdag', meldt het KNMI dinsdag.

Met het aantal behaalde metingen van bijna 5000 in totaal zijn genoeg gegevens gegenereerd om de iSPEX-meetdag een valide wetenschappelijk experiment te noemen.

Er waren twee meetmomenten: een in de ochtend (van 8.00 tot 10.00 uur) en een in de middag (16.00 tot 18.00 uur). Tijdens de ochtendmeting werd de livekaart ispex.nl/kaart/ op ispex.nl zo druk bezocht dat de servers tijdelijk overbelast raakten. Alle metingen zijn echter zonder problemen binnengekomen. Uiteindelijk stond de teller om 18.00 uur op 4957 metingen. 

Analyse
De komende maanden worden de data in detail geanalyseerd op het KNMI. Daarna zullen de publieksmetingen worden vergeleken met fijnstofmetingen van wetenschappelijke apparatuur. Deze apparatuur stond tijdens de meetdag maandag ook opgesteld op het CESAR-meetstation bij de KNMI-meetmast in 
Cabauw. 

Het primaire doel van het iSPEX-experiment is om te onderzoeken hoe nauwkeurig de massale iSPEX-metingen zijn en welke aanvullende informatie over fijnstof ze opleveren. Daarbij is dit een mooi voorbeeld van citizen science waarbij betrokken en geinteresseerde burgers zelf kunnen meten en daarmee een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Citizen science zal in de toekomst steeds waardevoller worden omdat er een breed publiek wordt aangesproken en het veel informatie en gegevens oplevert.

Tweede iSPEX-meetdag september
Om scholieren en vakantiegangers nog een gelegenheid te geven om mee te doen aan i-SPEX, wordt in september een tweede Nationale iSPEX-meetdag gehouden. Deelnemers wordt daarom gevraagd het iSPEX-opzetstukje te bewaren. Maar ook tussentijdse metingen zijn welkom. Tijdens helder en zonnig weer 
kunnen bezitters van het iSPEX-opzetstukje metingen blijven doen en via de app naar de centrale database versturen.

Dit unieke citizen science-project is mogelijk doordat iSPEX , een project van Universiteit Leiden, NOVA, SRON, KNMI en RIVM, vorig jaar de Academische Jaarprijs heeft gewonnen, en dankzij steun van de partners Longfonds, CNG Net, Sanoma en Avantes. De leden van het iSPEX-team zijn allen werkzaam in de ontwikkeling of het gebruik van instrumentatie en interpretatiemodellen voor onderzoek aan de aarde, andere planeten in ons zonnestelsel en planeten rond andere sterren. 

 
Categorie: