dinsdag, 5. november 2013 - 17:09 Update: 03-07-2014 0:49

Jan van Zanen neemt stokje Aleid Wolfsen over

Foto van Jan van Zanen | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Het lag in de lijn der verwachtingen dat hij door de gemeenteraad van Utrecht bij de minister zou worden aanbevolen als nieuwe burgemeester van Utrecht maar vandaag is het ook officieel bekendgemaakt.

‘De raad heeft tijdens de besloten raadsvergadering van 5 november op advies van de vertrouwenscommissie unaniem besloten Jan van Zanen voor te dragen’, zo laat de gemeente Utrecht dinsdag weten.

Van Zanen is daarmee de verwachte opvolger van Aleid Wolfsen, die per 1 januari 2014 zijn functie als burgemeester neerlegt. Op basis van de aanbeveling  van de raad doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht aan de Koning.

Van Zanen is lid van de VVD en sinds 2005 burgemeester van Amstelveen; daarvoor was hij wethouder in Utrecht. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

In een eerste reactie tegenover RTL Nieuws zei van Zanen dat Utrecht 'in zijn hart zit'. Hij wil de stad 'opnieuw leren kennen'.

Unaniem

De vertrouwenscommissie was unaniem in haar advies aan de gemeenteraad. De commissie  omschrijft Van Zanen als een benaderbare en stevige bestuurder in het lokale domein met  ervaring in het landelijke circuit. Hij heeft ook veel ervaring in de burgemeestersportefeuille (openbare orde en veiligheid), is een goede netwerker en heeft kennis van en passie voor Utrecht en de Utrechters.

Henk Westbroek
Er hadden 26 kandidaten op de vacature gereageerd waaronder zanger Henk Westbroek en de 17-jarige Hidden Koningsveld maar zij kregen 23 oktober jl. beiden te horen niet in aanmerking te komen vanwege ‘te weinig bestuurlijke ervaring’. 
Via Twitter liet Westbroek toen al weten: 'Laat ik de eerste zijn om Jan van Zanen te feliciteren met zijn burgemeestersbevordering naar Utrecht. De op 1 na beste kandidaat immers.'

Met het aanbevelingsbesluit van de raad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester van Utrecht nog niet afgerond. Op basis van de aanbeveling brengt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht uit aan de Koning. 

De nieuwe burgemeester wordt vervolgens bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van zes jaar. De gemeenteraad streeft ernaar dat Van Zanen tijdens de buitengewone raadsvergadering van 2 januari aanstaande als de nieuwe burgemeester van Utrecht kan worden geïnstalleerd.

 
Provincie: